Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Ποιο είναι το ενεργειακό σας αποτύπωμα;

Πάνω που νομίζατε ότι είχατε εξοικειωθεί με όλους τους μοντέρνους οικολογικούς όρους (ανακύκλωση, οργανική τροφή, ορφανικό βαμβάκι) ιδού το νέο σλόγκαν: μειώστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα. 

Δηλαδή; Πρόκειται πολύ απλά για μια πληροφορία που αξίζει να γνωρίζετε για να συνεισφέρετε στον αγώνα ενάντια στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Τι είναι ενεργειακό αποτύπωμα; Το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα των καθημερινών σας δραστηριοτήτων – από το να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας μέχρι να τρώτε ένα σάντουιτς με ζαμπόν. Και πως εξηγείτε το δεύτερο θα αναρωτηθείτε; Το ενεργειακό σας αποτύπωμα περιλαμβάνει ακόμη και τα ρυπογόνα που εξέπεμψαν: α) το τρακτέρ που μάζεψε το καλαμπόκι, που έφαγε το γουρουνάκι καθώς και το σιτάρι από το οποίο έγινε το ψωμί β) το όχημα που έφερε το ζαμπόν και το ψωμί στην πόρτα σας.
Πώς να το υπολογίσετε: Κάνοντας ένα κλικ στο www.wwf.gr/footprint/. Όσο πιο χαμηλός είναι ο βαθμός σας τόσο καλύτερα.

Πως μπορείτε να το μειώσετε

Με απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες:
Συντηρώντας τακτικά το αυτοκίνητό σας
Ταξιδεύοντας με τρένο αντί για λεωφορείο
Προτιμώντας συσκευές και ηλεκτρονικά είδη με την ένδειξη energy star
Αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με συμπαγείς λαμπτήρες φθορίου.
Περιορίζοντας σταδιακά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Βάλτε στην καθημερινή μας διατροφή τα όσπρια, το ψάρι, τα θαλασσινά. Ανακαλύψτε (ξανά) τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής. Προτιμήστε το βιολογικό κρέας έναντι του συμβατικού και μαγειρέψτε τις ποσότητες που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σας.
Μην πετάτε
φαγητό στα σκουπίδια.