Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΣΤΡΑ

Η Μονή του Αγίου Μιχαήλ: Ένα Μεσαιωνικό Κάστρο σε ένα μικρό  νησί.


Η Μονή του Αγίου Μιχαήλ στη Γαλλία βρίσκεται σε μια νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, κοντά στη Βρετάνη, η οποία σε περιόδους υψηλής παλίρροιας χωρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ηπειρωτική χώρα. Μόνο ένα στενό υπερυψωμένο μονοπάτι, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1880 διατηρεί έναν σύνδεσμο με την ακτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς το κύμα έρχεται  πολύ γρήγορα και πολλοί τουρίστες έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν τον αμμώδη κόλπο.


Σε αντίθεση με άλλα κάστρα στη Γαλλία, τα οποία χτίστηκαν είτε για λόγους άμυνας είτε απλά για ευχαρίστηση, η μονή του Αγίου Μιχαήλ οικοδομήθηκε με σκοπό να γίνει  μοναστήρι. Σήμερα, το κάστρο αυτό αποτελεί πόλο έλξης περισσοτέρων από τεσσάρων εκατομμυρίων επισκεπτών  ετησίως, αριθμό  κατά πολύ μεγαλύτερο από τα περισσότερα κάστρα της Γαλλίας  και έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ταινίες, κινούμενα σχέδια, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια.


Κάστρο Neuschwanstein: Το κλασσικό κάστρο του παραμυθιού.

 


Το πιο γνωστό από τα τρία βασιλικά ανάκτορα που χτίστηκαν
για τον Λουδοβίκο τον Β της Βαυαρίας –γνωστός και ως ο παράφρων βασιλέας Λουδοβίκος- το κάστρο Neuschwanstein 
είναι ένα βασιλικό ανάκτορο στις Βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας.  Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1896 αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο με τον θάνατο του  Λουδοβίκου το 1886. Το κάστρο είναι ένα δείγμα της αρχιτεκτονικής του ρομαντισμού του 19ου αιώνα.
Αποτελεί μια φανταστική  απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου αποτελούμενο από πύργους και μυτερές προεξέχουσες κορυφές και αποτελεί εξαιρετικό αξιοθέατο αν το δει κανείς από κάποιο ψηλό σημείο πάνω από το φαράγγι του ποταμού Pullat.
Η κατασκευή του κάστρου  πραγματοποιήθηκε  βασιζόμενο σε  ένα πολύ  καλά μελετημένο σχέδιο. Το κάστρο ήταν εξοπλισμένο με όλων  των  ειδών των τεχνολογικών ανέσεων που ήταν πολύ μοντέρνες, και πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή. Υπήρχε τρεχούμενο νερό σε όλους τους ορόφους, τουαλέτες  εξοπλισμένες με αυτόματο καζανάκι σε κάθε όροφο και ζεστό σύστημα θέρμανσης αέρα σε ολόκληρο το κτίριο.  Οι Αμερικανοί  τουρίστες είναι ήδη εξοικειωμένοι με το κάστρο Neuschwanstein  μιας και το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης στη Disneyland, είναι δομημένο  με πρότυπο αυτό.

Κάστρο Löwenburg: Η Disneyland του 18ου  αιώνα




Εντός του λόφου Wilhelmshöhe που βρίσκεται στο ένα άκρο της πόλης του Kassel, βρίσκεται ένα φαινομενικά  μεσαιωνικό κάστρο. Ωστόσο, το  Löwenburg ή «Κάστρο των Λεόντων» σε οδηγεί σε ένα παραμυθένιο κόσμο με με τους αιχμηρους και πολυάριθμους πύργους του και τους μαγευτικους του κήπους θυμίζοντας κατά πολύ τον μαγικο κοσμο του Walt Disney.
Το κάστρο διατάχθηκε να κατασκευαστεί από τον Landgrave Wilhelm ΙΧ από το Kassel και η κατασκευή του διήρκησε οκτώ χρόνια από το 1793 έως το 1801. Σχεδιάστηκε προσεκτικά από τον επιθεωρητή κτιρίων της βασιλικής αυλής  Heinrich Christoph Jussow ο οποίος πήγε στην Αγγλία ειδικά για να μελετήσει την ρομαντική αρχιτεκτονική των Αγγλικών κτιρίων. Σήμερα μελετητές θεωρούν τα ερείπια του κάστρου Löwenburg  ως ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του είδους του, καθώς επίσης και ένα από τα πρώτα σημαντικά νεογοτθικά κτίρια της Γερμανία.

 
Το κάστρο της Πράγας: το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο του κόσμου.