ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ 3Το σχολικό βιβλίο κουβαλάει μια μαγεία. Πάντα με συγκινούσε. Χρόνια τώρα μάζευα σχολικά βιβλία κάνοντας αρχή από τα αναγνωστικά βιβλία των σχολικών μου χρόνων.
Σε κάθε ταξίδι, μέσα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα βήματά μου με πήγαιναν στα παλαιοβιβλιοπωλεία και η χαρά μου αμέτρητη όταν ανακάλυπτα τους δικούς μου θησαυρούς: κάποιο παλιό, παραπεταμένο, ξεσχισμένο, σκονισμένο, μα για μένα πολύτιμο σχολικό βιβλίο. Και σιγά σιγά πλήθαιναν και συνάμα μεγάλωνε η γνώση μου γι’ αυτά. Και οι σπουδές μου, μη συνειδητά πάντα, συνδέονται και αυτές με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων.
Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, τώρα σκοπός είναι να γίνει πιο ουσιαστική και πιο οργανωμένη. Για να μην χαθούν τα πολύτιμα αυτά αρχεία, για να μπορέσουμε να αναψηλαφήσουμε την ιστορία τους και συνάμα την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και της Ελλάδας.
Η προσπάθειά μας αποσκοπεί ώστε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο, όχι μόνο διάσωσης του σχολικού υλικού αλλά και έρευνας και γόνιμου διαλόγου σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, με τη συμμετοχή και την αρωγή μιας ευρύτερης κοινότητας, από την Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, ερευνητών, φορέων, ιδρυμάτων, ανθρώπων με αντικείμενο, μεράκι και αγάπη τη διάσωση και την έρευνα του σχολικού υλικού.
Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή
Πρόεδρος ΕΚΕΔΙΣΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.ekedisy.gr/